Informatie over kruiden

 

Op deze pagina kunt u als het u interessant lijkt, iets meer te weten komen over de kruiden die in Dalgety Kruidenthee worden gebruikt.

Gember

 

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie. 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gember

Honing

 

Honing is een natuurlijke vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen en/of honingmieren nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Honing wordt door mensen als voedingsmiddel gebruikt.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Honing

Kurkuma

 

Kurkuma is de plant waarvan uit de wortel de specerij kurkuma of koenjit wordt gewonnen. Daarnaast wordt ook curcumine uit de wortel gewonnen. Het grootste deel van de kurkuma-oogst komt uit India. De plant is verwant aan de plant waaruit gember gewonnen wordt.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Curcuma_longa

Ginseng

 

Panax ginseng is een plant waarvan de wortel ook wel Chinese/Koreaanse ginseng wordt genoemd. Reeds vroeg gebruikten de Koreanen de in het wild voorkomende ginseng als medicijn. Rode ginseng werd voor het eerst in de Goryeo-dynastie rond 1080 geproduceerd.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Panax_ginseng

Moringa

 

Moringa oleifera is een boom uit de familie Moringaceae. De soort komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden met een steppeklimaat.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera

Bittermeloen

 

De sopropo, balsempeer, bittermeloen of paré is een overblijvende, in cultuur eenjarige, eenhuizige, kruidachtige, snelgroeiende klimplant uit de komkommerfamilie. De tot 10 m lange groeischeuten zijn vijfkantig en in de lengterichting gegroefd. Wikipedia

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sopropo

Pepermunt

 

Pepermunt is een plant uit de lipbloemenfamilie. De olie van deze plant wordt gebruikt voor het maken van pepermuntsnoep. Pepermunt is ontstaan uit een kruising van watermunt met aarmunt. De plant is in de zeventiende eeuw in Engeland gevonden in een veld met muntplanten. Het zaad van de plant bevat weinig kiemkracht.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepermunt_(plant)

Zuurzak

 

Vertaald uit het Engels-Zuurzak is de vrucht van Annona muricata, een breedbladige, bloeiende, groenblijvende boom. De exacte oorsprong is onbekend; het is inheems in de tropische gebieden van de Amerika's en het Caribisch gebied en wordt op grote schaal gepropageerd.

 

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Soursop (Engels)

Neem

 

Azadirachta indica, ook bekend als neem, is een boom uit de familie Meliaceae. De soort wordt in India gebruikt voor medicinale toepassingen. Hiervoor worden alle delen van de plant gebruikt, maar vooral de neemolie die uit de vruchten geperst wordt.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Azadirachta_indica

Kaneel

 

Kaneel is een specerij bestaande uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel en de cassia of kassie. Cassia is wat branderiger en zoeter dan ceylonkaneel. Kaneel wordt in stokjes verkocht.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel

Citroengras

 

Citroengras of Sereh is een plant uit de grassenfamilie. De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De plant is bekend van groeiplaatsen in India, Afrika, Vietnam, Australië en Amerika. De bladeren van de plant worden gebruikt in de keuken. 

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroengras

Zuring

 

Zuring is een geslacht van meest overblijvende, kruidachtige planten uit de duizendknoopfamilie. De ongeveer tweehonderd soorten komen van nature voornamelijk voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond, maar zijn wereldwijd geïntroduceerd. Zuring groeit meestal op zure grond.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuring

Kamille

 

Echte kamille is een plant uit de composietenfamilie. De soort komt overal in Europa voor en wordt op grote schaal geteeld in Hongarije en Oost-Europa. De botanische naam Matricaria is afgeleid van de Latijnse woorden "mater" wat moeder en "caria" wat zorg betekent. "Chamai" betekent grond en "millon" appel.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_kamille

Zwarte thee

 

Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant. Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_thee

Groene thee

 

Groene thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant die minimale oxidatie heeft ondergaan tijdens de productie. Groene thee is populair in China, Japan, Afghanistan en in het westen van Pakistan en is recentelijk populairder in het Westen geworden, waar traditioneel zwarte thee wordt gedronken.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_thee

Citroen

 

Vertaald uit het Engels-De citroen, Citrus limon Osbeck, is een soort van kleine groenblijvende boom in de familie van de bloeiende plant Rutaceae, inheems in Zuid-Azië, voornamelijk Noordoost-India.

 

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Lemon (Engels)

Senna

 

Senna is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. The Plant List [28 januari 2012] erkent 263 soorten. Volgens de Flora of China bestaat het geslacht uit circa 260 soorten die voorkomen in tropische gebieden. Een aantal soorten worden als sierplant gekweekt.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Senna_(geslacht)